Krydsordskonstruktør blev arresteret af efterretningstjeneste

Leonard Dawe afslørede fem af D-dags kodeord i krydsord, han havde lavet for The Daily Telegraph i 1944.

 

Løsningsord "Utah" og "Omaha"

Dawe var rektor i Effingham, Surrey og lavede opgaver for Telegraph.

I sin kryds og tværs den 2. maj 1944 var et af ledeordene "En af de amerikanske". Det korrekte svar var 'Utah' , som var kodeordet for en af de strande, hvor de amerikanske styrker skulle lande i Normandiet .

Den 22. maj var et ledeord 'Indianer i Missouri ". Det korrekte svar var "Omaha", navnet på den anden strand, som de amerikanske styrker skulle landsættes på.

 

Rene tilfældigheder?

At vælge et enkelt klassificeret kodeord ville være en  tilfældighed, men ville to så forholdsvis tæt på hinanden være tilfældigheder?

Den 27. maj optrådte ordet  'Overlord' (kodenavnet på den samlede operation),  og den  30 maj , 6 dage før den planlagte landgang, kunne man finde ordet  "Mulberry", der var kodenavnet for de kunstige havne, der skulle sejles til Normandiets kyst.

 

Efteretningstjenesten på banen

Dette var udslagsgivende og  fik den engelske efterretningstjeneste  MI5  til at anholde og afhøre Dawes. Han blev senere løsladt og renset for enhver bevidst lækage. Han fortalte officerer, at han havde "lavet  disse krydsord for mange måneder siden" .

Var det tilfældigt, at han brugte disse ord blandt de mange andre, han brugte i sine krydsord ,eller havde han hørt dem fra sin svoger, der arbejdede i Admiralitet?

Der er også en teori om, at hans elever, som han fik til at  hjælpe sig med krydsordet, havde hørt dem når de talte med canadiske tropper, der var i området på det tidspunkt.

Mysteriet blev aldrig opklaret, og invasionen af Europa lykkedes som bekendt . Måske var der ingen tyskere der løste opgaven i The Daily Telegraph.

 

Hovedbrud?

Snup en krydsordsopgave eller to. Du finder dem kategoriseret under:
 

 

God fornøjelse.

Krydsord.dk