En sudoku SKAL have 17 udgangstal...

...ellers har den flere end 1 løsning, og så er den som bekendt ikke en rigtig sudoku. 

Her på Krydsord.dk siger vi igen og igen, at en sudoku har én og kun én løsning. Hvis den har mere end én løsning, så betegner vi det som en fejl i opgaven. Pointen i en sudoku er jo at du udelukkende ved hjælp af logisk tankegang skal kunne finde frem til løsningen på opgaven. 

Men hvis opgaven har to korrekte løsninger, så vil der komme et tidspunkt i løsningsprocessen, hvor du så at sige både kan gå til højre og venstre. Derved kan du ikke med logisk tankegang beslutte dig til om højre eller venstre er rigtig, og dermed er det ikke en rigtig sudoku, hvis den har flere løsninger. 

 

Nu er det bevist! Mindst 17 udgangstal

Gary McGuire fra University College Dublin har endeligt bevist, hvad der længe har været antaget. Der findes ikke en sudoku med 16 udgangstal, som kun har én løsning. 

Hvordan har han fundet ud af det? Han har simpelthen løst alle sudoku opgaver med 16 udgangstal. Der er svimlende 6.670.903.752.021.072.936.960 forskellige sudokuer, men hvis der tages hensyn til ombytning af tal og rotationer mv., så er der "kun" 5.472.730.538 forskellige sudokuer. 

Gary har sammen med 2 andre forbedret en algoritme, og har således på ca 1 år været i stand til at løse alle 5,5 mia. sudokuopgaver med en supercomputer. 

De fandt dog en enkelt sudoku med 16 udgangstal, som kun havde to løsninger. Det er den der er afbilledet til øverst højre. 

Men nu ved du det. Hvis du ser en sudoku med 16 udgangstal eller færre, så kan du med sikkerhed proklamere at den sudoku har mindst to løsninger.