Interview med Danmarksmester i Sudoku

Henning Kalsgaard Poulsen kan bryste sig af, at være seneste og eneste Danmarksmester i Sudoku.

Læs Krydsord.dk’s muntre interview med en af Danmarks mest engagerede sudoku-spillere, og hør hvordan man kan blive så bidt af det lille hjerneknuser-spil.

 

Hvordan begyndte du at løse sudokuer?

- Det skete sådan set lige netop dér hvor ’sudoku bølgen’ skyllede ind over landet omkring 2004 / 2005. Jeg så en af opgaverne i JP, og tænkte, at det kunne være sjovt at prøve. Jeg tror, jeg brugte meget lang tid på at løse den første opgave, men på trods af det blev jeg rigtigt godt underholdt.

 

Hvad var det der fascinerede dig ved det?

- Jeg synes rigtig godt om, at det ikke behøver tage så lang tid at løse en sudoku-opgave – det skal jo helst ikke tage mere end 10 minutter at løse sådan en. Jeg er også glad for en rigtig svær krydsord, men det tager jo altså noget længere tid at løse sådan en. Det samme er gældende med et spil som skak.

Hurtigheden og intensiteten ved en sudoku-opgave er helt afgjort det der tiltaler mig allermest.

 

Du valgte at deltage i det hidtil eneste afholdte Danmarksmesterskab i 2005 - nærmest lige da du var begyndt at løse sudokuer. Hvordan kom du på den ide?

- Det var sådan set bare noget, jeg kom på, da JP valgte at afholde det. Jeg tror bare, jeg syntes det kunne være sjovt, nu hvor jeg sådan var blevet bidt af spillet. De første par runder foregik online, så det var ganske nemt at tilmelde sig og deltage. En god konkurrence kunne man jo altid være med i.

 

Havde du nogen forestilling om, at du ligefrem skulle gå hen og vinde DM-titlen?

- Jeg tror ikke jeg havde gjort mig nogen forestilling om min slutplacering, men jeg var da noget overrasket da jeg kom i finalen. Det havde jeg bestemt ikke regnet med.

 

Danmarksmesterskaberne i sudoku blev aldrig gentaget. Hvad tror du grunden er til det?

- Jeg vil tro, det er fordi, at det er en nichesport – der er jo ikke rigtig penge i det, og Danmark er et lille land. Kigger man ud i verden, kan man se, at det først og fremmest er de store lande, der afholder nationale mesterskaber – så er der nogle enkelte, mindre lande såsom Estland, hvor der sidder nogle meget engagerede folk. Andre lande har dygtige opgaveudviklere, hvilket nok også spiller en rolle.

 

Sudoku - hjernevrider Hvad så hvis vi kigger ud i verden – kan der godt være penge i at være dygtig til sudoku på internationalt plan?

- Det bliver jo nok aldrig ligesom i tennis eller golf – måske også fordi, at det ikke er så nemt at transmittere ud via TV. Det er ikke rigtigt så tilskuervenligt.

I næste uge skal jeg ud til en stor turnering, og der er da trods alt en hovedpræmie på $6.000, men det kan aldrig blive for pengene, at folk løser sudoku – jeg tror altid, det vil være kærligheden til selve opgaverne, der driver værket.

 

Du har deltaget i verdensmesterskaberne de sidste 6-7 år. Kan du ikke prøve at beskrive stemningen til sådan et arrangement?

- Der er en meget afslappet og intens stemning på samme tid. Man sidder ved bordene fuldstændig på samme måde som ved en terminsprøve, og på den måde er det ret intenst. Når jeg også synes, der er en afslappet stemning, så hænger det sammen med, at mange af os efterhånden kender hinanden ret godt, og hygger os enormt meget sammen.

Jeg tror, at vi alle synes, det er spændende, at mennesker fra hele verden samler sig om sådan et arrangement.

 

Har du oplevet, at deltagerantallet er vokset gennem de år, du er kommet til verdensmesterskaberne?

- Jeg oplever bestemt ikke, at interessen er faldende, men det kommer faktisk lidt an på, hvorhenne i verden det afholdes. Jeg tror, det laveste antal deltagere jeg har oplevet, var i Goa i Indien. De fleste deltagere er vesteuropæere, og derfor kan den geografiske placering godt smitte lidt af på, hvor mange der dukker op.

Sidste gang fandt det sted i Ungarn, og der havde vi et ganske højt deltagerantal. Mit umiddelbare bud er, at godt 160 deltagere dukkede op. En forklaring på det høje deltagerantal her, var nok også, at man for første gang afholdt både WSC (World Sudoku Championship) og WPS (World Puzzle Championship) ved samme event.

Ved WPC er der mange forskellige opgavediscipliner, mens det ved WSC udelukkende drejer sig op sudokuer i forskellige varianter.

 

Oplever man, at deltagerne har andre fællestræk såsom uddannelse eller andet – eller er det efter din opfattelse  ’bare’  Sudoku der binder folk sammen til et sådan arrangement?

- Uden at vide det helt præcis, så er min vurdering, at rigtig mange har en universitetsbaggrund. Mange er også i gang med deres universitetsuddannelse, og deraf er der også ganske mange unge mennesker. Ganske mange har tilsyneladende en uddannelse inden for IT.

Med risiko for at lyde lidt vel selvtilfreds, så vil jeg mene, at det er ganske intelligente mennesker, der stiller op til et sådant mesterskab. Et specifikt eksempel er den nuværende verdensmester, der er uddannet fra Harvard universitetet.

 

Hvordan foregår afviklingen af et verdensmesterskab – hvilken type opgaver og hvor mange opgaver løser man typisk til sådan et mesterskab?

- Det første man kan sige er, at det er utroligt mange forskellige varianter af sudoku, man sættes til at løse. En uge inden mesterskabet afvikles, får man en instruktionsbog til de varianter man skal forvente at løse – så det er den tid, man har til at forberede sig. Men det er klart, at det bliver til rigtig mange Sudokuer.

De allermest skrappe deltagere når næsten at løse dem alle sammen.

 

Du sagde tidligere, at man helst ikke skulle bruge mere end 10 minutter på en opgave. Er man ind imellem tvunget til at gætte, hvis det hele kører lidt i tomgang?

- Ja og nej. Man skal helst afholde sig fra at gætte, men omvendt så kører det hele jo på tid, og er man tæt på at løse en sudoku, men er kørt fast på den sidste tredjedel, så vil jeg mene, at man kan være nødt til at gætte. Hvis man kører fast i starten, så bør man i stedet tage en ny opgave.

Selv den nuværende verdensmester har erkendt, at han ind imellem må gætte. Noget der kan ske er, at opgaverne gøres så svære, at selv de allerbedste må gætte – og så kan det hele blive lidt mere tilfældigt. Dog gælder det om – selv når man gætter – at indskrænke mulighederne mest muligt, og på den måde optimere sine chancer for at gætte rigtigt.

Så selv når man gætter, er det de bedste, der vil vinde i længden.

 

Er sådan et verdensmesterskab i virkeligheden mest hygge, eller når man at blive rigtig nervøs?

- Folk tager det meget seriøst, og det kan mærkes på stemningen. Man går meget op i, hvordan man tilrettelægger sin tid undervejs i runderne – skal man tjekke sine opgaver, eller skal man stole på, at man ikke har lavet nogen fodfejl? Jeg fornemmer en stor intensitet og seriøsitet omkring det, men naturligvis hygger vi os også rigtig meget i løbet af sådan nogle mesterskaber.

 

Er der så store niveauforskelle deltagerne imellem, at man nærmest kan vide sig sikker på, hvem der vinder, inden turneringen overhovedet er gået i gang?

- Jeg vil sige, at det kommer meget an på varianterne der løses i den enkelte turnering. Men overordnet set, så er svaret ja – der er nogle enkelte folk, der befinder sig på et niveau, der er væsentligt over alle os andre, så man har altid en klar fornemmelse af hvem, der lægger sig i spidsen.

Jeg tager eksempelvis ikke selv til et verdensmesterskab med en forventning om, at jeg måske går hen og vinder det hele. Det er jo heller ikke en hemmelighed, at man ikke bliver hurtigere med alderen, så den slags spiller også ind.

 

Hvis vi nu forestiller os, at du var 20 år yngre, tror du så, du kunne blande dig med de allerbedste?

- Det tror jeg måske nok jeg kunne – eller i hvert fald komme lidt længere frem i feltet. Men jeg skal ikke sidde og sige, at jeg så måske var blevet verdensmester – det kan jeg jo ikke vide noget om.

Men det ville afgjort gøre en positiv forskel for mig, det er jeg sikker på.

 

Hvilken placering er din hidtil bedste ved et verdensmesterskab?

- Jeg husker det faktisk ikke helt, men jeg mener det blev til en 52. plads i Goa. I Goa var der en særlig afdeling med runder kun med klassiske Sudokuer, hvor jeg blev nummer 44.

Mit bedste resultat ved en international turnering er dog den 1. plads jeg vandt ved Beijing International Sudoku Tournament – her vandt jeg i kategorien for deltagere over 40 år. For at deltage I Beijing er det et krav, at man tidligere har deltaget ved et verdensmesterskab.

 

Oplever du at være blevet skarpere rent kognitivt efter at være begyndt at løse Sudokuer?

- Det må man sige – altså jeg kan jo nok mest mærke det i forhold til at løse sudokuer, men især min korttidshukommelse er blevet styrket. Man skal holde styr på en hel del tal og kombinationer, og det kan tydeligt mærkes når man får trænet denne færdighed.

 

Så spørger man dig, kan man sagtens bruge sudokuer som hjernegymnastik?

- Ja helt bestemt - nogle sudokuer løser man helt uden at tage noter, og så skal man for alvor holde styr på en masse tal. Jeg tror afgjort, at det er noget, man kan bruge til noget.

 

Hvilket råd vil du give til folk der gerne vil blive bedre til at løse sudokuer?

- Det helt banale råd er, at man skal løse nogle flere.

Og faktisk mener jeg også, at man kan bør veksle mellem Sudoku på papir og på computeren, da man får forskellige udfordringer i forhold til de teknikker man bruger. Men det vigtigste er, at man sørger for, at løse en masse opgaver. Det er sådan man bliver bedre.

 

Ca. hvor mange opgaver løser du selv om dagen – og er det mest på computer eller papir?

- Jeg løser nok flest på computeren da det er mest praktisk. Men bl.a. når jeg kører i tog, så løser jeg dem på papir – det er svært at sige hvor mange det bliver til på en dag, men det kan godt være rigtig mange. På papir holder jeg mig til de svære – det bliver for kedeligt med de nemme.

Lidt ligesom med en krydsord der ikke er udfordrende nok.

 

Men ellers kan du fortsat finde glæde i at løse nemme sudokuer?

- Ja sagtens – jeg veksler faktisk meget mellem de nemme og svære Sudokuer.

På computeren kan man godt løse nemme sudokuer, og se om man kan blive færdig på eksempelvis under et minut. De svære vil jeg helst ikke bruge mere end 10 minutter på, så synes jeg ikke det rigtigt giver mening længere. Så må man hellere erkende, at den var for svær og gå videre til en ny.

 

Hvilken variant af sudoku foretrækker du?

- Der findes rigtig mange varianter, og det er sådan lidt som med en pose slik – der er noget, man synes bedre om end andet. Jeg er mest til klassisk sudoku, og det er nok også det, jeg er bedst til – turneringen som jeg vandt i Beijing havde netop i modsætning til verdensmesterskaberne flere runder kun med klassiske sudokuer. Det skal dog siges, at selv klassisk sudoku kommer i flere varianter.

 

Du nævnte selv krydsord tidligere – løser du ind imellem andre typer opgaver for afvekslingens skyld?

- Jeg går ikke af vejen for en svær krydsord ind imellem – men jeg må sige, at det skete meget mere før jeg opdagede Sudokuer, netop fordi jeg godt kan lide den begrænsede tid man bruger.

Men det hænder stadig, at jeg løser krydsord.

 

Du har på din hjemmeside skrevet, at du før har sat ild til opgaver, hvis du er blevet frustreret over ikke at kunne løse dem – er dette korrekt?

 

- Det skulle nu nok mest forstås, som at jeg ikke synes, det skal tage mere en 10 minutter at løse en opgave, end at jeg rent faktisk satte ild til papiret – men som sagt mener jeg, at en af fordelene ved at løse sudokuer er, at det ikke tager hele og halve timer.

 

Jeg ved, at du har holdt foredrag om Sudoku – hvad fortæller man helt konkret om på et sådan foredrag?

- Det er et stykke tid siden, jeg har holdt foredrag – og jeg synes faktisk også, det er ret svært at gøre rigtig interessant, om end det er gået rimelig godt, de gange jeg har gjort det.

Det bliver meget hurtigt ganske teoretisk, når man gennemgår de 9-10 forskellige teknikker som findes – men når man kombinerer det med, at folk får lov at løse opgaver, hvor de kan bruge konkrete teknikker, så er folk ret positive. Men overordnet set, er det heller ikke et voldsomt publikumsvenligt emne i forhold til at holde foredrag.

 

Beijing International Sudoku Tournament 2012

Udover dit job som uddannelseskonsulent og din passion for sudoku, så har du også skrevet bøger og noveller. Hvordan finder du tiden til alt det?

- Jeg tror sådan nogle ting indfinder sig på de tidspunkter i ens liv, hvor man har tiden til det – jeg bruger jo ikke en masse tid på familie, og da jeg skrev en roman for nogle år tilbage, gik jeg uden job i den periode, og valgte så at bruge tiden på det i stedet for.

Så det er ikke sådan, at jeg bare får en hel masse ting flettet ind på samme tid – det sker i de perioder af ens liv, hvor tiden er til det.

---
Henning Kalsgaard Poulsen drog atter af sted til Beijing International Sudoku Tournament kort efter, vi talte med ham. Krydsord.dk ønskede ham naturligvis god rejse og held og lykke med at forsvare sin titel i kategorien ’40 år plus’ - samt god vind i sejlene i forsøget på vippe så mange af de unge deltagere af pinden som overhovedet muligt.