Krydsordskonstruktør blev arresteret af efterretningstjenesten

Her får I lige en lille hyggelig anekdote fra krigens tid. Er historien sand? Vurder det selv, og foretage eventuelt lidt yderligere søgninger på navnet ‘Leonard Dawe’.

Leonard Dawe afslørede nemligt fem af operation D-dags kodeord i sine krydsord, som han havde lavet for The Daily Telegraph i 1944.

Løsningsord “Utah” og “Omaha”

Dawe var rektor i Effingham, Surrey og lavede opgaver for Telegraph.

I sin kryds og tværs den 2. maj 1944 var et af ledeordene “En af de amerikanske”. Det korrekte svar var ‘Utah’ , som var kodeordet for en af de strande, hvor de amerikanske styrker skulle lande i Normandiet .

Den 22. maj var et ledeord ‘Indianer i Missouri “. Det korrekte svar var “Omaha”, navnet på den anden strand, som de amerikanske styrker skulle landsættes på.

Krydsord.dk logo

Rene tilfældigheder?

At vælge et enkelt klassificeret kodeord ville være en tilfældighed, men ville to så forholdsvis tæt på hinanden være tilfældigheder?

Den 27. maj optrådte ordet ‘Overlord’ (kodenavnet på den samlede operation), og den 30 maj , 6 dage før den planlagte landgang, kunne man finde ordet “Mulberry”, der var kodenavnet for de kunstige havne, der skulle sejles til Normandiets kyst.

Efterretningstjenesten på banen

Dette var udslagsgivende og fik den engelske efterretningstjeneste MI5 til at anholde og afhøre Dawes. Han blev senere løsladt og renset for enhver bevidst lækage. Han fortalte officerer, at han havde “lavet disse krydsord for mange måneder siden” .

Var det tilfældigt, at han brugte disse ord blandt de mange andre, han brugte i sine krydsord ,eller havde han hørt dem fra sin svoger, der arbejdede i Admiralitet?

Der er også en teori om, at hans elever, som han fik til at hjælpe sig med krydsordet, havde hørt dem når de talte med canadiske tropper, der var i området på det tidspunkt.

Mysteriet blev aldrig opklaret, og invasionen af Europa lykkedes som bekendt . Måske var der bare ingen tyskere der løste opgaven i The Daily Telegraph?

Læs et dybdegåened portræt af Dawe her (engelsksproget artikel fra The Guardian).

Få 50 krydsord til print - helt gratis
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få adgang til hele 50 krydsord - lige til at printe ud og gå i gang med. 

You have Successfully Subscribed!