Sponseret indhold

Det gør koffein ved din koncentration når du løser krydsord

Giv dit barn glæden ved at lære tilbage

Elsker du at løse krydsord, men vil du gerne øge din koncentration, indlæring og hukommelse, så det bliver lidt nemmere at løse?

Så har flere studier påvist, at koffein kan hjælpe med at forbedre din koncentration samt øge din hukommelses- og indlæringsevne.

Svaret på dine krydsordsproblemer kan derfor ligge i en god kop kaffe.

De fleste har prøvet at drikke en kop kaffe, når man skal føle sig mere udhvilet, eller når man skal præstere noget specielt.

I kaffe er der nemlig koffein, som giver ’et kick’, der sørger for, at du føler dig mere frisk i krop og sind. Dette betyder, at det bliver nemmere at klare udfordrende og krævende opgaver.

 

 

kaffe typer - sponseret - kaffebønner og glas

Hvilken effekt giver kaffe gennem koffein?

En nyere undersøgelse fra Nature Neuroscience har påvist, at koffein rent faktisk kan hjælpe med din koncentrationsevne.

Forskerne fandt ud af, at hvis du eksempelvis skal til eksamen eller læse til eksamen, så kan du med fordel drikke 200 milligram koffein – cirka 2 kopper kaffe – da dette gør indlæring nemmere og øger din hukommelse, hvorfor du nemmere og hurtigere kan lagre al den information, som du læser, ser eller hører.

Forskerne fandt også ud af, at koffein ikke kun hjælper med koncentrationsevne, indlæring og hukommelse. De mente, at koffeinens effekt på både krop og hjerne gjaldt, når det kommer til en række af forskellige informationer, da det er nervecellerne og receptorerne i kroppen, der bliver påvirket af koffeinen.

Det vil sige, at ifølge undersøgelsen, så kommunikerer celler med andre celler i kroppen, hvorfor alle nerveceller og receptorer i teorien bliver påvirket af koffein i en kop kaffe.

Hvis du vil læse mere om undersøgelsen, så kan du klikke her.

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange danskere bruger kaffe til en hurtig opkvikker efter en lang nat med mangel på søvn. Det er selvfølgelig ikke kaffen, der har den opkvikkende effekt, men selve koffeinen i kaffen, der sørger for, at du vil føle dig mere frisk, udhvilet og klar til dagen. 

Koffein blev første gang opdaget tilbage i 1819 af kemikeren Friedrich Ferdinand Runge. Koffein og kaffe har været udskældt flere gange, men i dag er der næsten ikke en husstand, hvor kaffe ikke er en del af morgenrutinen. 

Koffeinens effekt er ligesom et centralt-stimulerende stof, hvor nogle beskriver, at det giver den samme opfriskende effekt som eksempelvis stoffer. Dette kan være en ulempe i flere tilfælde, da koffein blandt andet er kendt for at forhøje pulsen samt føre til søvnmangel.

Dog kan det også være en fordel med en god kop kaffe, da koffeinen er med til at øge din koncentration, hukommelse og indlæring, hvilket især kan være en fordel, hvis du er i gang med at løse krydsord.

Løs krydsord nemmere med hjælp fra kaffe

Alle kender til følelsen af tunge øjenlåg efter en lang dag på arbejde. Nu vil du bare gerne hjem, slappe af og løse noget krydsord. Men når først du er kommet i gang med at løse krydsord, så føler du ikke rigtig, at du kommer nogen vegne, kan tænke eller overhovedet kan finde de rigtige ord.

Dog er der hjælp at hente, hvis du har det på denne måde. En kop kaffe kan nemlig hjælpe dig med at løse krydsord, da din koncentration vil blive forbedret markant. Det opkvikkende stof i koffein sørger nemlig for, at din koncentration øges, hvilket kan være en fordel, når du skal løse krydsord efter en lang dag i skole eller på arbejde.

Undersøgelser har fundet ud af, at koffein minder om stoffet adenosin. Dette stof virker faktisk sløvende på selve hjerneaktiviteten. Det er rigtig godt, hvis vi skal sove. Men koffein ligner stoffet adenosin på en kemisk måde, hvorfor dette stof kan optages af de samme receptorer i hjernen og herved blokere for selve optagelsen af adenosin. Dette betyder, at din hjerneaktivitet vil øges, når vi drikker en kop kaffe med koffein.

Hvis du drikker en kop kaffe, mens du løser krydsord, vil din hjerneaktivitet stige, hvorfor det bliver nemmere for dig at finde frem til de rette ord og løse krydsord. Din koncentration vil ikke mindst forbedres markant, hvilket kan være en god hjælp, når det kommer til krydsord, da du ikke kan løse det færdigt, medmindre du er koncentreret.

Men kaffe og koffein vil også sørge for at øge din hukommelse og indlæring, hvilket også er til stor hjælp, når du prøver at færdiggøre og løse krydsord.

Guide: Forskellige typer af kaffe

Der var engang, hvor tjeneren blot spurgte, om din kaffe skulle være med eller uden sukker og mælk. I dag er der i stedet mulighed for at bestille et væld af forskellige typer af kaffe, når du er på café, restaurant eller lignende.

Med blot et par ingredienser kan du lave flere kaffetyper. Der er nemlig ikke andet end et par små forskelle, der differentierer de forskellige typer af kaffe. Denne guide sørger for at forklare, hvad de forskellige kaffetyper indeholder, så det er muligt at finde frem til den kop kaffe, som du allerhelst vil afprøve.

Kaffetypernes fundament

Det er vigtigt at have styr på fundamentet, hvis du gerne vil have succes med de forskellige kaffetyper. De fleste kaffetypers grundingredienser er vand, mælk og espresso. Dette virker simpelt, men det er afgørende, at disse ingredienser er tilberedt rigtigt på en espressomaskine. Det er vigtigt, at du vælger espressomaskiner i høj kvalitet, hvis du ønsker en god kop kaffe.

Det er muligt at læse om forskellige espressomaskiner samt forskellen på almindelig kaffe og espresso i denne espressomaskine test.

De forskellige kaffetyper

I denne guide vil vi gennemgå 9 forskellige kaffetyper, som du selv kan lave derhjemme eller bestille på en café. Vi starter med den kendte espresso.

Espresso

Espresso er kendt for at være et lille shot af kaffe, der kan drikkes på én gang. Dog er espresso ikke blot espresso, da smagen kan justeres alt efter, hvor hårdt eksempelvis bønnerne er blevet stampet, inden de bliver brygget på en espressomaskine. Ristretto espresso er en espresso, hvor bønnerne er stampet hårdt før brygning, og derfor har en mere koncentreret smag, hvorimod lungo espresso har en mere mild smag, da bønnerne er stampet knapt så hårdt inden brygning. Du kan lave din egen espresso på en espressomaskine.

Caffé Latte

‘Caffé Latte er en af de mest populære kaffetyper, da det er den type af kaffe, som de fleste bestiller på eksempelvis en café. Caffe Latté består af 1/3 espresso og 2/3 varm mælk med en smule mælkeskum øverst. Caffé Latté bliver som regel serveret i et højt glas.

Cappuccino

Cappuccino er en af de mest fyldige og cremede kaffevarianter. Hvis du ønsker en mere koncentreret smag af kaffe, men alligevel ikke vil have den helt fyldige og koncentrerede smagsoplevelse, når det kommer til kaffe, så er Cappuccino et godt valg. Cappuccino består af 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum.

Americano

En Americano minder meget om en helt almindelige kop sort kaffe. Dog er der en smule creme, som gør den mindre fyldige end almindelig sort kaffe. Americano består af 1/3 espresso og 2/3 varmt vand.

Latte Macchiato

Macchiato betyder ’plettet’ oversat fra italiensk. Kaffen er døbt dette navn, fordi det er en ’trefarvet kaffe’ med ’espressopletter’. Kaffen er opdelt i lag af mælk og kaffe, hvilket kan være en smule svært at lave, hvis du aldrig har prøvet det før. Først skal du hælde 1/3 mælk i bunden efterfulgt af 1/3 mælk med skum. Til sidst skal du hælde et shot espresso øverst. Espressoen vil flyde ind i midten.

Mocha

Mocha er en kaffetype, der sødes med en smule chokolade. Den består af et enkelt shot espresso, varm mælk og en smule chokoladesirup, varm chokolade eller et par chokoladestykker blandet i. Du kan putte flødeskum eller mælkeskum på toppen inden servering.

Flat White

En Flat White minder meget om en Caffé Latte. Den største forskel er, at der er mindre mælk i denne variant samt en lidt fyldigere kaffesmag. Flat White består af både espresso og varm mælk uden skum. De fleste serverer denne kaffevariant i et glas eller en kop.

Café au Lait

Café au Lait kommer fra Frankrig, hvor det tilbage i tiden blot var filterkaffe med varm mælk. I dag bliver Café au Lait lavet på espresso med mælk, der er meget varmt. Café au Lait minder en smule om Caffé Latte, dog har den en lidt rundere smag på grund af mælkens varme temperatur. Den består af en god blanding af kaffe og mælk, hvis du bruger filterkaffe. Hvis du gør brug af espresso, så skal der kun bruges 1/3 espresso.

Cortado

En Cortado er især populær i Portugal og Spanien. Denne variant består af en dobbelt espresso toppet med varm sødmælk uden skum. Det er en kaffevariant, hvor der blot bliver lavet en lille smule ad gangen.

Der findes en lang række af forskellige kaffetyper og kaffevarianter, hvorfor du altid kan spørge tjeneren på caféen eller læse mere om det på internettet.

Få 50 krydsord til print - helt gratis
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få adgang til hele 50 krydsord - lige til at printe ud og gå i gang med. 

You have Successfully Subscribed!