Wordfeud regler

Wordfeud blev på rekordtid et af de allermest populære spil i Danmark. Og det skulle i den grad vise sig at blive til mere end blot en forbigående tendens. Spiller du allerede Wordfeud, kan du helt sikkert stadig blive bedre. Vi har samlet alt du behøver at vide om Wordfeud i vores guide.

Hvis du har spørgsmål når du er færdig, så skriv endeligt til os. Så vil vi hjælpe dig så godt vi kan.

Indholdsfortegnelse

Wordfeud regler – i helt korte træk

  • Du får 7 bogstaver
  • Hvert bogstav giver et vist antal point
  • Pointet står i øverste højre hjørne af bogstavet
  • Lav de bedste ord ud af disse 7 bogstaver
  • Den der har lavet flest point når der ikke er flere bogstaver har vundet

Points

Points på bogstaverne

I eksemplet på billedet får du bogstaverne:

A, N, I, V, U, O og E

Til hvert bogstav hører der som nævnt et tal.

På A står der 1. På V står der 4 osv. Jo nemmere det er at lave et ord med bogstavet, des færre point får du for at bruge det. Det er som bekendt nemmere at finde et dansk ord med E end det er at finde et ord med X.

Derfor får du 1 point for E og 10 point for X.

Point på brættet

På brættet er der en masse farvede firkanter med bogstaver i. De indikerer, at du får ekstra point for at lave dine ord oven på dem.

Pointene får du på følgende måde:

  • DL = Double Letter = Du får det dobbelte af det lille tal på brikken
  • TL = Tripple Letter = Du får det tredobbelte af det lille tal på brikken
  • DW = Double Word = Du får det dobbelte af hele ordets værdi
  • TW = Tripple Word = Du får det tredobbelte af hele ordets værdi

Der kan derfor være rigtig mange point i at lave ord der dækker en eller endnu bedre flere af disse felter.

Som udgangspunkt er TW det bedste – men det kommer naturligvis an på hvilket ord du skriver.

XEN – med X’et liggende på et Tripple Letter giver dig (3 x 10) + 1 + 1 = 32 point, hvor LAGEN på et Tripple Word (uden andre ekstra felter) giver dig (2 + 1 + 3 + 1 + 1) x 3= 24 point.

Rækkefølgen på udregningerne

Kort sagt: Point på bogstaver først – Derefter point på ord.

Du får altså maksimal udbytte, af lave et ord der ligger på dobbelt eller trippel ord felterne, for de ganges på som det allersidste.

Find det bedste ord

Når det nu er din tur, så skal du til at finde ud af hvilke ord du kan skrive. Efterhånden som du bliver bedre, bliver det nemmere og nemmere at se hvilke ord der er de gode.

Du kan eksempelvis starte med at vælge de ord der bruger flest af de bogstaver du har med de høje pointtal. Og så kan du efterfølgende se om du kan lægge dem et sted på brættet, hvor de dækker et af ekstra-point-felterne.

Så er du godt hjulpet på vej.

Det første ord i spillet

Det er modstanderen der skal starte.

Reglerne i Wordfeud siger, at den der starter skal lave et ord, der dækker den lilla stjerne der er midt på brættet. Spilleren må dog selv bestemme hvilke bogstaver ordet laves med, og hvor ordet placeres, sålænge ordet ligger på stjernen.

I eksemplet her skrives der STYG som det første ord, hvilket giver 11 point (2 + 2 + 4 + 3). Der vælges at lade G’et dække den lilla stjerne, selvom det kunne være hvilket som helst af de fire bogstaver.

Med kun fire bogstaver er der ikke mulighed for at få ordet til at dække et af de felter på brættet, som giver yderligere points. 

Det efterfølgende ord

Nu er det din tur, og du skal bygge videre på ordet STYG. Det vil sige, at du skal bruge mindst 1 bogstav i dét ord, til at lave dit eget.

Eksempelvis kan du bruge:

Hans S til at skrive SVINE
Hans T til at skrive TON
Hans U til at skrive UNGE
Her er der masser af muligheder – kun fantasien – og Wordfeuds ordliste – sætter grænserne.

Efter du har valgt et ord, er det hans tur igen.

Nye bogstaver

Ved eksempelvis at spille et ord som SVINE bruger du 4 af vores 7 bogstaver. Men Wordfeud giver dig automatisk 4 nye bogstaver som erstatning for dem du brugte.

Og så er det bare at fortsætte. I laver på skift et ord, og den der har flest point når der ikke er flere brikker tilbage, vinder. Du kan hele tiden holde øje med antallet af brikker i bunden af skærmen.

Wordfeuds brættyper

Der er to typer bræt i Wordfeud.

Som udgangspunkt vælges Standard, men når du opretter et nyt spil,  så kan du vælge at anvende et tilfældigt genereret bræt, hvor felterne altså ikke ligger systematisk.

De to brættyper ser således ud:

Standard brættet

Standard brættet ser således ud hver gang du starter et nyt spil. Tripple Word ligger altid helt ude ved kanten, og mønstret er det samme hver eneste gang. Vælger du standard-brættet, er det lettere at blive bredre til at spille netop dét bræt, men det gælder naturligvis også for dine modstandere – hvis de da er erfarne Wordfeud-spillere.

Random brættet

Random brættet er forskelligt fra gang til gang, eftersom felterne bliver indsat tilfældigt. I eksemplet ovenfor er der en stor samling af felter i den nederste halvdel, hvorfor der er mange point at hente dernede… men der er selvfølgelig også mange point at tabe, hvis du ikke er påpasselig med hvad du giver din modstander af muligheder. 

Hvad er sjovest?

Det kommer helt an på, hvad du er til. Nogle synes at den variation der kommer ved at anvende Random brættet gør, at spillet aldrig bliver kedeligt.

Andre synes at Standard brættet siger mere om hvem, der egentlig er god til spillet, eftersom tilfældighederne i placeringerne af bonusfelterne fjernes.

Du vil nok opleve en del flere der opgiver et givent spil i Random board, simpelthen fordi de point der kan opnås med et enkelt ord kan være utroligt store.

Jeg har selv spillet et spil, hvor jeg skrev TOLDERS som mit allerførste ord og fik 504 point.

Rekorderne er langt over 10.000 point på ét ord. Det tager lidt spændingen ud af resten af spillet.

Men jeg spiller stadig begge brættyper – Alt efter hvad jeg lige er i humør til.

Få 50 krydsord til print - helt gratis
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få adgang til hele 50 krydsord - lige til at printe ud og gå i gang med. 

You have Successfully Subscribed!